Hans slaat weer toe
Hij komt als eerste aan, begint te twijfelen als hij geen enkele andere speler ziet, moet dan als motoren- en crisisdeskundige aan de slag als Sandra haar uitlaat en haar speelplezier kwijt is en kan zodoende pas als laatste aanschuiven aan een van de speeltafels van het genootschap. Kun je met zo’n start een speelavond winnen? Hans, de kersverse mahjongkampioen van Nederland, wčl.
Drs. J(eroen) Witteveen onderzoekt voor zijn proefschrift ‘Wong, de allermagischste kracht in de sport’ de gedragingen van de wong: ‘Dit is heel interessant voor mijn onderzoek. Het lijkt er op dat de wong alle voorbereidende rituelen negeert. Het heeft dus geen zin thuis een uur in een kruidenbad te gaan zitten, de kat drie keer rond te draaien voor je vertrekt, een hete aardappel in één keer door te slikken of achterste voren naar binnen te gaan. Uit mijn veldwerk is gebleken dat er spelers zijn die dat doen. Nergens voor nodig, blijkt dus. Het gaat er kennelijk om hoe je aan tafel zit en hoe je speelt om de genegenheid van wong te winnen’.
Hoe zat Hans dan aan tafel? Druk pratend, maar dat doet hij meer, al had hij ditmaal wel heel veel gesprekstof na zijn Nederlands kampioenschap en de strubbelingen met de Bond. En er werd aan meer tafels gesproken en gelachen, want de Groenen spelen vooral voor hun plezier en de gezelligheid. Daar werd ook Irene Smith uit Amsterdam door aangetrokken. Ze wilde graag eens een avond bij de Groenen mee maken, schoof gelijk aan en speelde meteen gepassioneerd mee. Irene, hartelijk welkom bij de Groenen!
Drs. J. Witteveen: ‘Wellicht is de wong gevoelig voor luchtstromingen. Aanvankelijk zat de wong stevig op de schouder van de heer Rep maar verdween toen amechtige spelers de ramen open zetten en frisse lucht met een hoog zuurstofgehalte het vertrek binnen stroomde. Het kan zijn dat wong zich met die stroom mee heeft laten voeren naar de heer Van der Poel. Veel onderzoek naar dit aspect zal nog nodig zijn.’
Inderdaad, want hoe kwam Roel plotseling aan een limietspel, terwijl hij onder het open raam zat? En waarom scoorden de weer aanwezige Franse schapenwerpster en de altijd aanwezige Gerrit zwaar negatief? ‘Bij mahjong is zelfs het onmogelijke mogelijk’, zegt dr. Mahjong en gelijk heeft ie.
|